• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Пандемія коронавірусу: уроки для людства та України

Пандемія коронавірусу: уроки для людства та України

2020-03-15

Людство уперше переживає пандемію в умовах практично миттєвого поширення інформації. Відео з лікарень і охоплених епідемією міст, дані наукових досліджень, звернення науковців, лікарів та політиків – все швидко стає доступним і впливає на думки та поведінку людей. Аналітики вважають, що в процесі «приручення» коронавірусу, людство має усі шанси засвоїти надважливі для свого виживання уроки. Які ж вони?

Нинішня ситуація безпрецедентна, заявляє Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ).

«Країни повинні працювати разом, вчитися один у одного і всіляко координувати свої зусилля. Для того, щоб перемогти вірус, спільноти, країни і весь наш регіон повинні проявити високий рівень солідарності, а громадяни – зберегти психологічну стійкість. Свій внесок в боротьбу з вірусом повинен внести кожен з нас…», – з такими словами звертається до усіх Європейське бюро ВООЗ.

Пандемія коронавірусу COVID-19, яка за два з половиною місяці практично поширилася на усі континенти і зачепила 80% країн світу – це перевірка людства на здатність протидіяти загальноцивілізаційним загрозам, організовуватися для вирішення нагальних проблем і робити правильні висновки.

Людство – це цілісний організм

Попри кордони, кліматичні, релігійні і культурні відмінності, за останні кілька десятиліть людство почало зростатися в єдине ціле.Інтернет, розвиток бізнесу, транспорту і туризму невпинно зменшує відстані і забирає перепони між людьми.Будь хто, якщо він тільки не живе за «залізною завісою» у Північній Кореї, або подібних архаїчних диктатурах, має потенційну можливість потрапити в іншу країну, побачити, як живуть люди на інших материках, зав’язати контатки із представниками інших культур.Молодь дедалі більше вибирає групи за інтересами або об’єднується навколо проєктів, не залежно від того у якій частині світу хтось живе.

Інформація – рятує, дезінформація – убиває

Останнє десятиліття показало, що насправді немає нічого потаємного, що б не стало врешті решт відомим усьому загалу.Приховати щось у міцно оповитому інтернетом світі вже не вдається. Тому правду тепер намагаються утопити у морі перекручень, фейків та маніпулятивних тверджень.Уміння брати інформацію з надійних джерел, порівнювати й критично осмислювати її, відсіювати неправду і дезінформацію – стає основою індивідуальної і колективної безпеки.

Людство здатне швидко реагувати

Як тільки стало зрозуміло, що людство зіткнулося із серйозною загрозою і був виділений геном коронавірусу, провідні лабораторії світу взялися за розробку вакцини. За неповні два місяці Китай, США, Ізраїль і Канада заявили, що вже отримали вакцини проти COVID-19, але тепер треба час на їхнє випробування.

Необхідні нові механізми протидії пандеміям

Аналітики вважають, що ВООЗ, національні системи охорони здоров’я виявилися неготовими ефективно реагувати на таку загрозу як коронавірус.Ситуація, коли у місця потенційного інфікування ще довгий час приїжджають люди – у сам Китай, історичні центри Італії чи на австрійські гірсько-лижні курорти – а потім тисячами повертаються додому, транспортуючи COVID-19 у країни свого проживання, показує велику проблему у колективній протидії пандемії.

Необхідність розумних карантинних заходів

Невчасно, непродумано, або неефективно запроваджений карантин завдає економічних збитків бізнесу і країні загалом, але при цьому не дає необхідного ефекту зменшення темпів поширення інфекційного захворювання.Ефективність карантинних обмежень також залежить і від рівня довіри до влади, і від рівня свідомості кожної людини.Усвідомлення необхідності обмежити власну свободу пересування і спілкування є випробуванням, але любов до своїх близьких, небажання захворіти самому або заразити когось іншого є сильними стимулами.

Кiлькiсть переглядiв: 128

Коментарi