• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Про недопущення проявів сепаратизму!

Про недопущення проявів сепаратизму!

2018-04-02

ПИТАННЯ НЕДОПУЩЕННЯ ПРОЯВІВ СЕПАРАТИЗМУ І ТЕРОРИЗМУ, УПЕРЕДЖЕННЯ УТВОРЕННЯ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНИХ ЗАКОНОМ ВОЄНІЗОВАНИХ ФОРМУВАНЬ, НЕЗАКОННОГО ОБІГУ ЗБРОЇ, ФІНАНСУВАННЯ ТАКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАЛИШАЄТЬСЯ ПЕРШОЧЕРГОВИМ ЗАВДАННЯМ В ДІЯЛЬНОСТІ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ, ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ ТА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ.

Відповідно до ч.3 ст.2 Конституції України територія України в межах існуючих кордонів є цілісною і недоторканною. Нормами Кримінального кодексу України встановлена відповідальність за низку кримінально-караних діянь, що посягають на основи національної безпеки України та на забезпечення громадської безпеки.

Зокрема, розділом І «Злочини проти основ національної безпеки України» Основної частини Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміну меж території або державного кордону України; державну зраду; посягання на життя державного чи громадського діяча; диверсію; шпигунство; перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

До прикладу, згідно до ст.109 Кримінального кодексу України за дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, публічні заклики до таких дій тощо передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Відповідно до ст.110 Кримінального кодексу України за умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, у тому числі, якщо вони вчинені особою, яка є представником влади або за попередньою змовою групою осіб, передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічного позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Розділом ІХ «Злочини проти громадської безпеки» Особливої частини Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за вчинення терористичного акту; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань; незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

Так, ст.258 Кримінального кодексу України за вчинення терористичного акту, що призвів до загибелі людини, передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років чи довічного позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Згідно до ст.263 Кримінального кодексу України носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Правоохоронними органами постійно здійснюється діяльність щодо виявлення проявів сепаратизму і тероризму, упередження утворення не передбачених законом воєнізованих формувань, незаконного обігу зброї, фінансування такої діяльності. За вчинення вказаних діянь законодавством України передбачена сувора кримінальна відповідальність.



Детальніше тут: https://www.slovo-pravdi.com.ua/news/pro-nedopushchennya-proyaviv-separatizmu/
Кiлькiсть переглядiв: 103

Коментарi