Необережне поводження з вогнем!

2018-04-18

Надзвичайні ситуації завдають чимало лиха людям та навколишньому середовищу, несуть з собою значні матеріальні, екологічні збитки та часто й людські жертви. Найбільш поширеними надзвичайними ситуаціями з усіх існуючих категорій є пожежі, адже вони мають значну чисельність, ареали поширення та несуть з собою численні збитки.

Більшість наших громадян, коли чують інформацію про пожежі, думають, що пожежі відбуваються десь, у когось, а зі мною, мовляв, цього ніколи не станеться. Але, як свідчить статистика, пожежа – це реальна небезпека.

Так у 2013 році в Закарпатській області сталося 1636 пожеж, у яких загинуло 46 осіб, отримали травми 33 особи, а загальні збитки від пожеж склали біля 29,6 млн. грн. Найпоширенішою причиною пожеж, а це біля 42%, є необережне поводження з вогнем, іншими словами - це наша легковажність і недбалість.

Пояснення цьому дуже просте: до того, що нас оточує в повсякденному житті, ми звикаємо і не приділяємо належної уваги, а вогонь такого ставлення до себе не прощає.Наступними за поширеністю є пожежі, що виникли через порушення правил монтажу та експлуатації електроустановок (33% від загальної кількості). Все, що працює від електроенергії, є джерелом підвищеної пожежонебезпеки. Неприпустимим є прокладання електричних мереж без ізоляції, з'єднання проводів так званим „скручуванням”, використання тимчасових електромереж з грубим порушенням правил пожежної безпеки. 14% випадків пожеж припадає на порушення правил монтажу та експлуатації печей. У даному випадку слід пам’ятати, що категорично забороняється розпалювати печі з застосуванням легкозаймистих і горючих рідин, залишати печі, що топляться, без нагляду, доручати їх розпалення неповнолітнім дітям.

Окремо наголошуємо на причинах пожеж внаслідок дитячих пустощів з вогнем, на які припадає біля 3% від загальної кількості пожеж. Коли мова йде про здоров'я і життя дітей, ні про які матеріальні збитки, завдані пожежами, згадувати не хочеться. Але, варто наголосити, що, якщо в результаті пожежі внаслідок дитячих пустощів з вогнем збитків завдано іншим громадянам або державі, - батьки будуть відшкодовувати все до копійки. Дуже важливо, щоб діти знали, як поводитися в умовах пожежі. Ні в якому разі не можна ховатися. Необхідно якнайшвидше залишити приміщення, в якому сталася пожежа, щільно закривши за собою двері, і кликати на допомогу дорослих. Щоб продовжити час перебування в задимленому приміщенні, необхідно змочити будь-яку тканину водою та закрити рот, ніс і виходити з приміщення, тримаючись нижче до підлоги. Щодо попереджувальних заходів: якщо батьки виходять з помешкання і маленькі діти залишаються насамоті, потрібно сховати в недоступному для дітей місці сірники, прибрати електронагрівальні прилади, вимкнути телевізор, загасити в печі тліюче вугілля; а краще – не залишайте дітей дошкільного віку наодинці.При виявленні ознак пожежі, а це – дим, світлове випромінювання та висока температура, усі громадяни, незалежно від свого статусу, зобов'язані негайно зателефонувати за номером „101”. При цьому необхідно вказати точну адресу, кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, наявність людей і повідомити своє прізвище. Наступним кроком має бути прийняття всіх заходів для евакуації людей і гасіння пожежі первинними засобами пожежогасіння.

Шановні громадяни!

Пам'ятайте: вогонь помилок не пробачає!Будьте обережні з вогнем – не паліть у ліжку, не залишайте увімкненими без нагляду прилади опалення, газові плити, печі, не залишайте дітей дошкільного віку без нагляду. Будьте уважними, бережіть себе!

Кiлькiсть переглядiв: 106

Коментарi